KONOPLJA U KUHINJI

Posmatrajući sve biljke u odnosu na konoplju, one se ne razlikuju od konoplje jer u mnogim biljkama možete pronaći proteine, zdrave masne kiseline, minerale i vitamine. Ukoliko posmatrate konoplju u odnosu na ostali biljni svet, konoplja sadrži kompleks svega navedenog u sebi i na jednom mestu što je jedinstveno u biljnom svetu. Ako na to dodamo da se konoplja može iskoristit 100%, kako za hranu tako i za odeću, farmakologiju, građevinarstvo i energetiku, onda možete razumeti njen potencijal u kuhinji i van kuhinje.

Moramo napraviti jasnu razliku između marihuane koja u sebi sadrži visok procenat THC (delta – 9 – tetrahidrokanabinol) koja deluje na centralni nervni sistem i konoplje koja se koristi kao sirovina za preko 20.000 različitih proizvoda, bez uticaja na našu psihu jer sadrži manje od 0,3% THC što je zanemarljivo i u skladu sa važećim zakonom. Uvek volimo da istaknemo da je izjednačavanje ove dve biljke, najveća zabluda XX veka kreirana od strane petrohemijskih, farmaceutskih i drugih lobija.

Da se vratimo primeni konoplje u kuhinji.

Cvet konoplje koristi se za čajeve i ekstrakciju kanabidiola dok je seme konoplje izuzetno hranljivo zbog čega ima široku primenu u ishrani ljudi i životinja. Seme konoplje upotrebljava se sirovo, prženo, oljušteno, u obliku hladno ceđenog ulja i brašna koje se dobija mlevenjem i finim prosejavanjem dobijene „pogače“ nakon hladnog ceđenja.

Seme konoplje bogat je izvor 35% proteina koji se sadrži od 65% globulina i 35% albumina, zbog čega je sličan proteinu sadržanom u ljudskom telu. Samo su izvesne vrste algi kao npr spirulina bogatije čistim proteinima. Protein iz semena i brašna konoplje lako se apsorbuje i vari bez izazivanja nadutosti, čestog problema sa varenjem kao kod proteina životinjskog porekla. Proteini semena konoplje, za razliku od proteina životinjskog porekla, su čisti, kompletni proteini koje nije neophodno termički obradjivati, zbog čega sve hranljive, vitalne supstance ostaju netaknute.

Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Ima savršen odnos omega 3 i omega 6 kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti i izuzetno povoljno deluju na kožu. Poseduje preko 140 fitonutrijenata koji štite imunitet, krvne sudove i mnoge ljudske organe. Seme konoplje sadrži više vlakana nego bilo koja žitarica dok od minerala u sebi sadrži magnezijum, natrijum, gvožđe, kalcijum, fosfor, cink. U sebi ne sadrži nikakve alergene, gluten i laktozu.

Verujemo da posle svega navedenog razumete zašto je seme konoplje vredna namirnica u kuhinji pa Vam se sada verovatno nameće pitanje kako je koristit u kuhinji? Sa sigurnošću iz naše prakse je da ćete vrlo lako uvesti konoplju u svoju svakodnevnu rutinu.

SEME KONOPLJE može se koristiti kao dodatak salatama, smutijima, za pravljenje konopljinog mleka, soseva. Slobodno ga korsitite za jela koja se peku i videćete „šmek“ i aromu koje daje jelu. Budite slobodni da oljušteno seme konoplje ujutro uzmete direktno na kašiku (2 supene kašike) i bićete pozitivno iznenađeni sitošću i zdravom energijom koju ćete dobiti za zdrav početak dana. Orašasti ukus semena pokazaće vam da se ukusno i zdravo mogu spojiti u jedno.

HLADNO CEĐENO ULJE KONOPLJE kao i sva druga ulja nisu preporučljiva za pečenje pa i njega koristite za salate, smutije, soseve ili ga pospete preko hleba prilikom pravljenja vaših omiljenih sendviča. Ulje konoplje kao i seme možete konzumirati direktno na kašiku ali budite spremni na malo jači i intezivniji ukus ceđenog ulja konoplje.

KONOPLJNO PROTEINSKO BRAŠNO možete koristiti u kombinaciji do 20% (5:1) sa drugim brašnima za slana i slatka testa čime ćete dati drugačiju aromu i tamniju boju testu. Zbog velike koncetracije biljnih vlakana od 49% u konopljinom proteinskom brašnu, peciva i ostala testa od belog brašna u koja dodajete konoplju, učinićete lakšim za probavu čime se eliminiše nadutost i „težina u stomaku“ karakteristične za peciva i testa od belog brašna.

Dodavanjem semena i proteinskog brašna konoplje u voćne smutije dobijate energetski mix koji nakon treninga ili težih fizičkih poslova regeneriše organizam, hrani mišiće i sprečava nastajanje bolnih upala. Ukoliko u ovakav smuti dodate malo orašastih plodova kao što su bademi, lešnici ili semenke kao npr čija, onda imate pravu energetsku bombu.

Budite slobodni i kreativni da seme, ulje i brašno od konoplje dodajete vašim omiljenim receptima i sami ćete se uveriti u široku primenu konoplje kao namirnice u kuhinji. Najgore što može da se desi je da ukus ne ispuni vaša očekivanja ali budite sigurni, vašem organizmu prijaće sva zdrava jedinjenja iz konoplje.

Za kraj podelićemo jedan jednostavan recept za pravljenje zdravog KONOPLJINOG MLEKA

Potrebni sastojci:
– konopljino proteinsko brašno = 50g
– hladno ceđeno konopljino ulje = 10ml
– urme = 40g
– kakao = 5g
– vanilin ekstrakt = ½ kašikice
– voda = 400ml

Postupak pripreme:

Ubacite sve navedene sastojke u blender ili nutribulit da se sve dobro samelje i sjedini nakon čega je mleko spremno za posluženje ili dalje kombinovanje sa drugim jelima.

Jednostavno zdravo, zar ne…