Prirodna kozmetika

PRIRODNA KOZMETIKA - UPOTREBA BEZ RIZIKA

VEŠTAČKA KOZMETIKA KOJA JE DANAS U NAJŠIROJ MOGUĆOJ UPOTREBI MOŽE IZAZAVATI DERMATITIS, IRITACIJE PA ČAK I RAK KOŽE

Kada pomislite na kozmetiku, to radite zbog zdravlja i lepote vašeg tela, kože i kose. Kozmetiku koristite na svojoj koži zbog pa su veoma važni poreklo i sastojci kozmetike. Nama nije svejedno da li se kozmetika prozvodi od naftinih derivata, sintetike i drugih veštačkih sastojaka koje prilikom prerade zagađuju životnu okolinu ili od prirodnih sastojaka.

Puno je sastojaka veštačkog porekla odobrenih za korišćenje u kozmetici ali da ne obrazlažemo svaki posebno, spomenućemo samo paraben koji se dobija kao naftin derivat. U kozmetici se koristi za produžavanje roka trajanja tako što reguliše mikrobiološku stabilnost proizvoda kao veštački konzervans. O parabenu se već dugo raspravlja u svetu da li je bezbedan za upotrebu u kozmetici i za sada postoje male studije koje ukazuju na negativne učinke na reproduktivne organe kod muškaraca, dermatisis i rizik od nastanka malignog melanoma kože. Da li želite da prilikom nanošenja neke kreme na svoju kožu razmišljate da li sadrži paraben???

Danas više ne gledamo na kozmetički proizvod samo kao preparat koji nanosimo na svoju kožu, kosu i telo, već interesovanje potrošača ide dalje gde se interesuje o poreklu sastojaka i uticaju njihove prerade na životnu sredinu i biodiverzitet. Prirodna kozmetika pomaže nam da kroz biljna eterična ulja uživamo u mirisima prirode poput lavande i ruže ili uz aromaterapiju sa nanom koja umiruje i opušta naše telo. Prirodno nije samo prozivod u kome uživamo, već savršena simbioza našeg tela sa našom životnom okolinom jer proizvodnja prirodnih sastojaka ne zagađuje životnu okolinu i koristi se manje resursa u odnosu na sintetičke sirovine.

KAKO IZBEĆI ZAMKE PRI KUPOVINI “PRIRODNE KOZMETIKE” I STVARNO KUPITI SIGURAN I KVALITETAN PROIZVOD

Sam termin deklarisanja „Prirodna kozmetika“ još uvek nije do kraja definisan pa na tržištu možete naći puno takvih proizvoda. Kada kažete da je kozmetika prirodna i ima 95% takvih sastojaka, prema većini zakona proizvođač je ispravno deklarisao proizvod. Međutim, u ostatku od 5% može se pronaći mnogo toga sintetičkog i lošeg čime se potvrđuje i ona izreka da onih 1% nekada prevagne u odnosu na onih 99% sigurnih…

Za nas je definicija prirodne kozmetike samo 100% prirodni sastojci. Ne želimo da tvrdimo da je prirodna kozmetika i organska jer nekada 4-20% proizvoda čini voda koje ne može da se uzgaja kao bilje na organskim parcelama i u sebi može sadržati hemijska sredstva korišćena u postrojenjima za preradu vode. Od naših dobavljača zahtevamo da koriste prirodne procese u dobijanju bilja i da koriste minimalnu preradu kao što je npr. proces hladnog ceđenja konoljinog ulja koje je sve češći aktivni sastojaku u prirodnoj komzetici (više o ulju na ovom linku)

JEDINO PRAVA PRIRODNA KOZMETIKA MOŽE IMATI BLAGOTVORAN UTICAJ NA VAŠU KOŽU I KOSU

NE NASEDAJTE NA MARKETINŠKE TRIKOVE VELIKIH KOZMETIČKIH KUĆA

EVO I NEKOLIKO KORISNIH SAVETA:

Kao što puno toga ima svoje mane, svesni smo da je isto i sa prirodnom kozmetikom a ovo su neke stvari koje su nama poznate i na kojima svaki dan radimo da ih promenimo na bolje:

  • Mali proizvođači ne mogu da se takmiče sa komercijalnom kozmetikom koja ulaže mnogo više sredstava u reklamu pa moraju da pribegavaju prodaji preko interenta i društvenih mreža gde postoji puno prevara kao što su neprovereni i nebezbeni proizvođači.
  • Samoj jedan prirodan sastojak za mnoge komercijalne proizvođače može biti dovoljan da se na pakovanje stavi oznaka prirodan.
  • Za proizvodnju prirodne komzetike potrebno je više manuelnog ručnog rada, prirodne sirovine skuplje su u odnosu na sintetičke, proizvodi se u malim serijama. Sve navedeno glavni su razlozi zbog kojih je prirodna kozmetika skuplja pa samim time i manje dostupna širem krugu korisnika.
  • Prirodna kozmetika sklona je kvarenju zbog svoje manje mikrobiološke stabilnosti i u kraćem roku mora da se iskoristi otvoren proizvod. Do bržeg kvarenja može doći kontaminacijom prilikom uzimanja kreme prstima iz staklene bočice. Kao bolje rešenje ovog problema, koristi se air-sprej ambalaža ili ne daj Bože paraben.
  • Prelazak sa komercijalne na prirodnu kozmetiku od kože zahteva vreme da se prilagodi i ponekad je potrebno par nedelja pa i do par meseci da koža odreaguje na pravi način. Nakon toga benifiti korišćenja prirodne kozmetike bili bi sigurno vidljivi, međutim u današnjem vremenu mnoga očekivanja su brza zbog čega neki korisnici rano odustanu…
  • Nažalost u prirodi postoje sastojci koji u manjem broju slučajeva izazivaju alergijsku reakciju kože kada se mora prestati sa upotrebom kozmetičkog preparata. Ukoliko su vam dostupni sastavi potencijalnih alergena u proizvodu, možete odabrati preparate koji vam više odgovaraju i ne izazivaju nikakvu štetu.

Na kraju svaki kozmetički proizvod, komercijalni ili prirodan može da zadovolji potrebe vaše kože, kose i tela ukoliko znate da izaberete baš ono što vama najviše odgovara. Ukoliko izaberete prirodnu kozmetiku, nemojte se voditi reklamama i lepom ambalažom, već osetite potrebe svoje kože i izaberite pravu kombinaciju sastojaka koja će vam pomoći da zadržite zdrav i prirodan izgled tela, kože i kose.

GARANCIJA KVALITETA NAŠIH PROIZVODA – ISPITIVANJE I KONTROLU VRŠI INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE VOJVODINE U NOVOM SADU

Pod Biokanna brendu garantujemo da za svoje kozmetičke proizvode koristimo prirodne sadržaje koji se dobijaju kroz najmanju količinu prerade, zaštitom životne sredine bez uticaja na ljude i životinje, održivi razvoj i cirkularnu ekonomiju.

Kvalitet i ispitivanje proizvoda Biokanne vrši Institut za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

BIOKANNA KOZMETIČKI PROIZVODI

mleko-za-telo
Sapun