NOVA PRIMENA KONOPLJE KOJA POMERA GRANICE

• Građevina – gradnja, izolacija, užad…
• Ekologija – zamena za šume, biorazgradiva plastika, zamena za veštačke materijale

GRAĐEVINA

Inovacija u ekološkoj gradnji je upotreba industrijske konoplje, kreča i vode. Sa ovim prirodnim materijalima moguće je napraviti blokove od konoplje koji se stavljaju među između drvenih konstrukcija. Ovakvi blokovi imaju odlične termičke karakteristike..
Zidovi su potpuno netoksični, i sprečavaju pojavu mikroba i gljivica što je svakako veoma važno za zdravlje ukućana pogotovo ako neko pati od alergija ili ima problem sa respiratornim putevima.
Konoplja je takođe otporna na buđ i vlagu, otporna na štetočine i glodare, ima visoku toplotnu izolaciju bez ikakavih toksina što znači da je material potpuno zdrav po čoveka i životnu sredinu
Od davnina, a i danas se koristi u proizvodinji užadi i cevi zbog svoje izdržljivosti ali i elastičnosti.

Ekologija

Zamislite planetu bez plastike.
Plastika je pravi pravcati otrov za živa bića pogotovo što ne postoji mogućnost razlaganja ni posle više hiljada godina. A danas smo preplavljeni tim zlom – veštačkim materijalima.
Hrana se pakuje u plastiku, igračke se prave od plastike, vodu pijemo iz plastike i da ne nabrajamo dalje. Štetnost po ljudski organizam zbog upotrebe plastike je ogroman i nećemo trošiti reči o tome ovde jer smo tim informacija zatrpani svakodnevno.
Došao je dan kad treba da kažemo Dosta tim veštačkim otrovima i da kažemo Dobro jutro starim vrednostima. Dan povratka prirodi je pred nama, u to nema sumnje.
Ne postoji zemlja na svetu koja o tome ne piše i ne počinje da izdvaja velika sredstva.
Potrebne su godine da drveće raste dok ne narastu do stadiuma koji je potreban za preradu za dobijanje papira, konoplja je spremna za berbu posle 4-5 meseci, nakon setve.
Konoplja može da zameni sve materijale, jer se od nje pravi biorazgradljiva plastika
Kombinacija staklenog, konopljinog i lanenog vlakna već koristi se za izradu automobilskih delova koji se mogu raditi i od plastike. Takvu kombinaciju materijala koriste Audi, BMW, Ford Honda, Porsche i ostali.
Od bioplastike stvorene od konoplje izrađuje se pribor za jelo, čaše i ostali materijali s kojima se pokušava zameniti plastika.
Mogućnost primene je ogromna i gotovo da nema industrije gde ne se već ne koristi.
Mi smo stali u red jer verujemo da radimo za dobrobit svih nas
Naravno, želimo i da na tom velikom svetskom tržištu uzmemo naš mali delić kolača…
I znam bićemo zadovoljni.

NAŠI PROIZVODI OD KONOPLJE

Brašna, ulja, protein, čaj, kozmetika….

RAZLIKA IZMEĐU INDUSTRIJSKE KONOPLJE I MARIHUANE

Osnovna i najvažnija razlika je što je industrijska konoplja potpuno legalna za uzgajanje, upotrebu i promet a Indijska konoplja odnosno marihuana je ilegalna.
Razlike u sastavu su velike, pogotovo one najbitnije koje se tiču psihoakticne supstance THC (Tetrahidrokanabinol)
Industrijska konoplja može da sadrži maksimalno 0,3% THC-a, dok Indijska konoplja odnosno marihuana sadrži i do 50 puta više!
Industrijska konoplja (Cannabis Sativa L.) raste u visinu i do 4m, ima dugačke tanke listove, dok je marihuana (Cannabis Indica) biljka sa širokim i kraćim listovima.